Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Trump: Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αρθούν μετά την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Βόμβα Trump: Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αρθούν μετά την επίλυση της ουκρανικής κρίσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι είναι προσηλωμένος σε μια ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εφόσον επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απαντώντας σε ερωτήσεις του Tass κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στο South Lawn του Λευκού Οίκου, πριν από ένα ταξίδι εργασίας στο Texas.
«Θα ήθελα πολύ να δω τις κυρώσεις να χαλαρώνουν», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, σχολιάζοντας αίτημα να διευκρινίσει εάν επιδιώκει την άρση των περιορισμών κατά της Μόσχας και την επέκταση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Donald Trump διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι προσηλωμένος σε μια ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Και θα ήθελα να δω αυτό το ζήτημα να επιλύεται γρήγορα», σημείωσε, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

Συνολικό deal ΗΠΑ - Ρωσίας επί τη βάσει της πρότασης Dmitriev

Επισημαίνεται, ότι ΗΠΑ και Ρωσία, έχουν διεξαγάγει προκαταρκτικές συζητήσεις για μία συνολική συμφωνία πακέτο στον οινονομικό τομέα, η οποία θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και άρση των αντιρωσικών κυρώσεων.
ο πακέτο αποδίδεται στον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Ρωσίας, Kirill Dmitriev, ο οποίος φέρεται να το παρέδωσε σε αμερικανική πλευρά κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα επτά σημεία σύγκλισης συμφερόντων Μόσχας - Ουάσιγκτον είναι τα εξής:
1. Μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στόλου αεροσκαφών, με πιθανή συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών.
2. Κοινοπραξίες στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σε υφαλοκρηπίδα και σύνθετα κοιτάσματα, με πρόβλεψη αποζημιώσεων για ζημίες αμερικανικών επιχειρήσεων.
3. Προνομιακοί όροι για την επιστροφή αμερικανικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.
4. Συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια και στην τεχνητή νοημοσύνη.
5. Επιστροφή σε διακανονισμούς σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών συναλλαγών.
6. Κοινή παραγωγή στρατηγικών πρώτων υλών: λίθιο, χαλκός, νικέλιο, πλατίνα.
7. Προώθηση ορυκτών καυσίμων ως εναλλακτική στις πολιτικές χαμηλών εκπομπών.

Η Ρωσία έτοιμη για παραχωρήσεις στη... νομισματική διπλωματία

Στο επίκεντρο της πρότασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται η επιστροφή της Ρωσίας στο σύστημα διακανονισμών σε δολάρια — μια κίνηση που θα συνιστούσε εντυπωσιακή ανατροπή της μέχρι σήμερα πολιτικής του Κρεμλίνου.
Μέχρι πρόσφατα, η αναζήτηση εναλλακτικών του δολαρίου και η αποσύνδεση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποτελούσαν βασική στρατηγική επιλογή του Προέδρου Vladimir Putin, στο πλαίσιο εμβάθυνσης των σχέσεων με την Κίνα.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος Putin έχει εκφραστεί αρνητικά όσον αφορά βιαστικά εγχειρήματα διαμόρφωσης ενός ενιαίου νομίσματος από τους BRICS επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με αυτόν οικονομικές ενώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομίες με διαφορετική δομή είναι καταδικασμένες να αποτύχουν λόγω κοινωνικών αναταράξεων και αποτυχιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου το ενδεχόμενο οι διακανονισμοί Ρωσίας – ΗΠΑ να πραγματοποιούνται σε δολάρια, χωρίς αυτό, όπως είπε, να έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική διεύρυνσης των εθνικών νομισμάτων σε διεθνείς συναλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης